Drukke periode voor Tractorpullingteam Red Devil

Voor het Ruurlose Tractorpullingteam Red Devil was er vrijdagavond 29 juli een wedstrijd in Staphorst. Het was het begin van een druk weekend. De omstandigheden waren goed daar in Staphorst. Wim Hendriksen zat die avond achter het stuur. Wim kwam goed weg, maar helaas bij 64 meter stopte de tractor plotseling. Na een snelle eerste check bleek het om een elektronische storing te gaan.

“We zijn daar op een tiende plaat geëindigd. De dag erna was voor ons een drukke dag. We gingen dei dag onze nieuw sigma brandstof pomp opbouwen. Dat was nog een hele klus waar weer het een en ander bij kwam kijken. Het was ook het weekend van de wedstrijden op onze thuisbasis, dus wilden we ’s avonds graag rijden en testen met de nieuwe brandstofpomp”, zo verklaar PR-man Robert Hendriksen van het tractorpullingteam. Het aanbrengen van de pomp was aan het begin van de avond klaar, dus tijd om de tractor te starten en te kijken wat hij deed. Het leek allemaal goed, op één ding na, de gashendel reageerde niet. Na veel zoeken en doormeten bleek dat er in het elektronische systeem voor de brandstoftoevoer een defect zat. Er is die avond op een uur of elf nog contact gezocht met de leverancier ElectraBrandt en die zou er voor zorgen dat er zondagmorgen vroeg nieuwe spullen klaar zouden liggen.

Robert Hendriksen: “Spontaan werd er door twee mensen van de vriendenclub van de Red Devil aangeboden om zondagmorgen vroeg naar Rijnsburg te rijden en de spullen op te halen. Toen het spul in Ruurlo was, werd het meteen gemonteerd en was het rond de middag klaar. Dus we konden gaan testen die middag. De run die middag verliep goed, maar na het uitlezen van de gegevens bleek dat de afstelling nog niet goed was. Dit heeft gewoon tijd nodig om dat voor elkaar te krijgen. Dus we moesten geduld hebben.”

Vrijdagavond 6 juli reed de Red Devil in Speuld alweer een competitiewedstrijd. Hier was het de beurt aan Maikel Hendriksen om te rijden. “Rond de klok van tien uur was onze klasse aan de beurt. Het keuren en wegen was allemaal goed. We reden als tiende, dus tijd om te kijken wat onze voorgangers deden. Toen was het de beurt aan Maikel, hij toerde goed op en kwam op gang. Het ging niet helemaal zoals het zou moeten, maar hij kwam weg. Maikel kwam tot stilstand bij 96 meter. Al heel snel kwamen een paar teamleden er achter dat het niet klopte wat er gebeurd was. De sleepwagen was toen Maikel de ketting strak had getrokken  en aan het op-toeren was, naar voren gelopen en duwde de tractor wat aan. Daardoor kwam hij dus niet goed weg. Wim Hendriksen stapte daarop direct naar de wedstrijdleiding en vertelde daar het verhaal. Bij navraag bij de functionaris die bij de sleepwagen staat, bleek het verhaal te kloppen en mochten we de run overdoen.” Bij de tweede keer kwam Maikel goed weg en kwam tot stilstand op 102.94 meter. Dit was toch weer acht meter verder dan de eerste. “Helaas zijn we ook hier op de tiende plek geëindigd, maar we zijn na het uitlezen de dag erna van de gegevens weer een hoop wijzer geworden. Deze week weer verder afstellen en vrijdagavond naar Putten voor onze volgende wedstrijd”, aldus Hendriksen