Maiden run componenten Red Devil in Wekerom.

Vorig jaar heeft het Red Devil Team te kampen gehad met een fikse schade aan de aandrijflijn. Zo waren de versnellingsbak en de achteras aan vervanging toe. Door een wijziging in de reglementen moest er iets anders gekeken worden naar hoe de schade opgelost ging worden.

In 2020 mogen de trekkers in de 4,5 ton supersport klasse 500 toeren meer draaien, het limiet word van 2700 toeren opgeschroefd naar 3200 toeren en de motorinhoud gaat terug van 9 naar 8,3 liter. De regel wordt ingevoerd om te conformeren aan het Europese reglement. Dit zal resulteren in meer vermogen. Vandaar dat het team gekozen heeft om een nieuwe trekker te bouwen om alvast voorbereid te zijn op deze wijziging. Oktober en november werden gebruikt om plannen te maken, de eerste lijntjes uit te zetten en helder te krijgen hoe alles aangepakt ging worden. Na de kerstdagen is er begonnen met de daadwerkelijke bouw van het buizenframe. Dit is gebeurd bij een sponsor van het team, de firma Otto uit Haaksbergen. De race tegen de klok was begonnen. Koningsdag stond traditie getrouw de eerste wedstrijd van het seizoen gepland. Nog 4 maanden te gaan dus.

Er is een andere achteras, van een vrachtwagen, onder de trekker gekomen. Deze is aangepast zodat de trekker op de baan voorspelbaar wordt. Voor de achteras is een versnellingsbak uit Amerika geïmporteerd. Er zijn speciale remmen op de trekker gekomen om de trekker goed te kunnen besturen. Daarnaast heeft het team van Wim Hendriksen ervoor gekozen om op zogenaamde puller banden te gaan rijden. Dit zijn bredere banden met een speciaal profiel waarmee het vermogen beter op de baan gebracht kan worden. Ook aan de motor, intercooler brandstofpomp etc. zijn de nodige wijzigingen doorgebracht.

De donderdag voor Koningsdag was het zo ver, de trekker gestart kon worden! Het team stuitte toen op het probleem dat de versnellingsbak niet goed wilde schakelen, waardoor er nog een price-as rem gemonteerd moest worden om hem zo goed in de versnelling te kunnen zetten. Een dag later is dit gemonteerd en kon de trekker schakelen. De laatste zaken moesten gedaan worden zodat zaterdag ochtend te trekker ingeladen kon worden en de rit naar Wekerom kon beginnen voor de eerste run van de nieuwe trekker.

In Wekerom aangekomen kwam er een inspectie van de NTTO om te kijken of de trekker veilig was om mee te doen met de wedstrijd. Daarna werd er gewogen en moesten ze als 11e rijden. Omdat alle stroom van de trekker ineens uitviel door een kapotte zekering werd er besloten om een aantal plaatsen op te schuiven zodat er tijd was om dit op te lossen. Dit werd gelukkig snel opgelost en de trekker was weer klaar om te rijden. Op dat moment begon het te regenen waardoor de wedstrijd kortstondig werd stilgelegd. Na een pauze van ongeveer 20 minuten ging de baan weer open en ging het programma verder. Maikel Hendriksen toerde de trekker op en reed voor de eerste keer met de vernieuwde trekker over de baan. De motor gaf geen krimp en net voor de 80 meter stond de combinatie met spinnende wielen stil. Dit resulteerde in een laatste plaats voor de competitiestand, maar zoals de commentator door de speakers liet horen ‘het begin van een nieuw tijdperk van de 4,5 ton supersport is gestart’. De wedstrijd werd gewonnen door Simply Green, Peeters werd 2e en The Mystery 3e.  Zaterdag 25 mei staat de tweede wedstrijd op het programma. Dan haken ze aan in Loerbeek.